• Etusivu
  • Blogi
  • 100 päivää maakuntajohtajana – ”Kymenlaakso 2.0”

100 päivää maakuntajohtajana – ”Kymenlaakso 2.0”


Jaakko Mikkola
Maakuntajohtaja
Landskapsdirektör
Sata päivääni maakuntajohtajana Kymenlaakson liitossa tuli täyteen marraskuun alkupäivinä. Palasin tuttuun taloon elokuun 2016 alussa – alkoi ”Kymenlaakso 2.0”. Hyvä henki – osaava henkilökunta. Työkenttäni laajentui maakuntauudistuksen myötä reformin koordinointiin. Ministeriö oli kesän aikana vastuuttanut maakunnan liitot koordinoimaan uudistusta. Maakunnan liitot perivät valmisteluvastuun kaikkialla maassa.

Kymenlaakso oli kyllä edelleen sama upea maakunta kuin ennenkin, ”Kymenlaakso 1.0:n” aikana 1996-2003 – raja, rata, meri, joki… Kuitenkin haasteet olivat nyt kasvaneet melkoisesti. ”Kymenlaakso 2.0” oli alkanut lupaavasti, joten innolla tuumasta toimeen! Elokuussa piirrettiin yhdessä saman tien uusi laatikkoleikki: maakuntahallitus uudistuksen kärkeen ja muutosjohtaja samasta organisaatiosta, Kymenlaakson liiton johtoryhmästä. Työkenttä näytti valtavalta eikä visiokaan heti näyttänyt aivan selkeältä, mutta sen sijaan into uuden maakunnan rakentamiseen oli vahva.

”Tehläh yhles Kymenlaaksos!”
Avuksi saatiin nopeasti kymenlaaksolainen hyvä yhteishenki! - Kymenlaakson kunnat, ELY-keskus, TE-keskus, Carea ja pelastuslaitos lähtivät yhdessä Kymenlaakson liiton kanssa tekemään uutta maakuntaa. Olihan kyseessä meidän kaikkien yhteinen maakuntamme. Maakunnan oloissa massiivinen erilaisten johto-, ohjaus- ja valmisteluryhmien, puheenjohtajien ja sihteeristön kokouskaruselli alkoi pyöriä tauotta. Muutosta johtava maakuntahallitus kokoontui välillä linjaamaan isoja päätöksiä. Mukana oli tekemisen meininki.

Yhteishengellä onkin koko ajan ollut keskeinen merkitys monissa työpajoissa ja aivoriihissä, joita kokousten välissä on keritty järjestää. Haasteista huolimatta on vallinnut yhteinen tahto ja visio rakentaa Kymenlaaksosta vahva eteläsuomalainen maakunta, jonka logistinen sijainti Suomessa on erinomainen.

Lisää kierroksia sotemakuun
Sote- ja maakuntauudistuksen lakipaketti etenee talvella eduskuntakäsittelyyn. Kymenlaakson sotemakun maakuntamessut järjestetään 7.12.2016. Vuodenvaihteessa 2016/17 sote- ja maakuntauudistus on saamassa uuden sote-projektijohtajan. Talvella 2017 on aika vahvistaa myös tukipalvelujen valmisteluryhmiä projektipäälliköillä… Ja jos eduskunta talven aikana korjauksin hyväksyy käsittelemänsä lakipaketin, kaikki loputkin maakunnan liiton käytössä vielä olevat voimavarat voidaan sen jälkeen vapauttaa sote- ja maakuntauudistuksen hyväksi.

Tämän lisäksi vuonna 2017 tarvitaan vielä lisää valtion tukea uusien maakuntien ylösajoon – paljon nyt luvattua enemmän. Väliaikaishallinnonhan on tarkoitus aloittaa jo kesällä 2017.
Mikäli valtakunnallinen sote- ja maakuntauudistus etenee hallituksen suunnitelmien mukaan, kevättalvella 2017 tulisi päättää väliaikaishallinnon järjestämisestä. Uskon meidän pääsevän siitäkin yhteisymmärrykseen kuten esivalmisteluvaiheesta elokuussa 2016. Vahva luottamushenkilöiden osallistuminen tarvitaan myös väliaikaishallinnon tueksi.

Kun mottomme pohjoiskymenlaaksolaisittain kuuluu ”Tehläh yhles Kymenlaaksos!”, eteläkymenlaaksolaisittain se voisi kuulua vaikkapa ”Tehää porukas Kymenlaaksos!” tai esimerkiksi Pyhtään Munapirtissä ”Vi gör det tillsammans i Kymmenedalen!”.

Tilaa RSS-syöte
Tilaa uutiskirje

Tilaa sote- ja maakuntauudistuksesta tuorein tieto uutiskirjeenä sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje

Arkisto

Katso arkistosta jo lähetetyt uutiskirjeet ja muut aiemmat julkaisut

Siirry arkistoon

KYMENLAAKSON LIITTO

PL 35, 48601 KOTKA
Karhulantie 36 B
Toimisto on avoinna arkisin
Ma-Pe klo 9-15

MUUTOSTOIMISTO

Karhulantie 30,2krs
48600 KOTKA