VISIO:
• Edistämme kymenlaaksolaisten hyvinvointia ja kavennamme terveyseroja
• Asukkaat ottavat vastuuta omasta hyvinvoinnistaan
• Kuntalaisten tukena eri elämäntilanteissa on kustannustehokas palvelujärjestelmä
MITEN?
• Palveluihin ohjautuminen on helppoa ja asiakkaiden palvelut toteutetaan oikea-aikaisesti oikeassa paikassa
• Peruspalveluja vahvistetaan ja ne tuotetaan lähellä asiakasta
• Palvelut tuotetaan monikanavaisesti. Toimivia omapalveluja ja sähköisiä palveluja lisätään.
Tulevaisuudessa sosiaali- ja terveyspalvelut järjestää maakunta. Maakunnan liikelaitos tuottaa sosiaalipalvelut ja erikoissairaanhoidon palvelut. Julkiset peruspalvelut tuotetaan sote-keskuksissa, jotka ovat liikelaitoksen osakeyhtiöitä. Nämä palvelut ovat valinnanvapauden piirissä ja niitä voivat jatkossa tuottaa myös muut kuin julkinen palveluntuottaja.
VALMISTELU KYMENLAAKSOSSA
Sote-valmistelu Kymenlaaksossa on jaettu kolmeen elämäkaareen perustuvaan kohderyhmään: Lapset, nuoret ja perheiden palvelut, Aikuisvestön palvelut sekä Ikääntyneiden palvelut. Työryhmien ja alatyöryhmien työskentelyyn on osallistunut tähän mennessä parisataa ammattilaista oman työnsä ohessa. Työtä linjaa ja ohjeistaa SOTE-projektiryhmä.
Viime vuoden aikana kartoitettiin Kymenlaakson sote-palvelujen nykytila. Tiedot koottiin työryhmien väliraportteihin. Väliraporteissa on myös haarukoitu tulevaa palvelutarvetta, löydetty hyviä käytänteitä mutta myös pullonkauloja sekä visioitu tulevaa. Väliraporttien pohjalta on valmisteltu projektisuunnitelma, joka linjaa työryhmien valmistelutyötä. Valmistelun periaatteita ovat mm. palvelutarpeen arvioinnin keskeinen merkitys ja palvelujen painopisteen siirtyminen raskaista palveluista kevyempiin. Lähipalveluja vahvistetaan ja sähköiset palvelut ovat keskeisessä roolissa. Palvelujen integraatio on keskeistä kaikissa asiakasryhmissä.
Uudet työryhmät ovat käynnistäneet työnsä tulevaisuuden palvelurakenteen suunnittelussa. Työryhmät kuvaavat keskeiset asiakasprosessinsa huomioiden eri asiakasryhmien erilaiset palvelutarpeet. Prosessityöskentelyn ensimmäinen vaihe toteutetaan huhtikuun loppuun mennessä.
Sote-uudistuksessa haetaan toimivia malleja hallituksen kärkihankkeiden avulla, joista saadaan kehittämistyöhön rahoitusta. Jokaiseen maakuntaan on vallittu muutosagentit, joiden tehtävänä on vauhdittaa muutosta ja palvelukokonaisuuksien kehittämistä.
Diasarja SOTE-valmistelun tilanteesta 4/2017