LAPE Kymenlaakso tähysti tulevaisuuteen

LAPE Kymenlaakso –projektin kick off –iltapäivän 30.3. teemana oli tähystä tulevaisuuteen. Kotkan Höyrypanimolle kokoontui 112 ammattilaista pohtimaan tulevaisuuden lapsi- ja perhepalveluja. Päivään mahtui paneelikeskustelua, LAPE-hankkeen esittelyä sekä työpajatyöskentelyä.

Päivän teemaa ”Tähystä tulevaisuuteen” alusti Varsinais-Suomen muutosagentti Mikko Hulkkonen, joka kuvasi humoristisella tavalla, miten lapsiperheiden palvelut ovat muuttuneet linnoituksen muurien suojelemisesta täsmäiskujen maailmaan, jossa auttajat laskeutuvat laskuvarjoilla perheiden luokse silloin kun hätä on käsillä. Tulevaisuudessa perhepalveluiden tulisi vielä vahvemmin jalkautua lasten, nuorten ja perheiden toimintaympäristöihin ajoissa, ennen kuin ollaan isoissa ongelmissa. Mikko Hulkkonen kannustikin toimijoita muuttotalkoisiin.

Puheenvuoron jälkeen paneelikeskustelussa pohdittiin, mitä on hyvä elämä. Panelistien mielestä se tarkoittaa toimivaa arkea, johon kuuluvat läheiset suhteet perheen ja ystävien kanssa, harrastukset, koulu ja varhaiskasvatus. Panelistit korostivat että, hyvästä elämästä vastuussa ovat lapset, nuoret ja perheet itse. Palvelutuotannolla voidaan tukea toimivaa arkea, kun siinä on haasteita.

     

Tulevaisuudessa:
-    julkiset palvelut toimivat rinnakkain järjestötuottajien kanssa ja tarjoavat sekä vertaistukea että ammattiapua
-    palvelut liikkuvat 
-    asiakas kohdataan aidosti ja häntä kuunnellaan
-    Perhekeskukset vastaavat palvelutuotannosta ja ne ovat kynnyksettömiä kohtaamisen paikkoja ja palvelutuotannon keskuksia

Paneeliin osallistuivat nuorten edustajat Mindi Havumäki ja Nina Heininen, vanhempien edustaja Cissu Mäkinen, järjestöjen edustaja Tiina Palviainen Ensi- ja turvakoti yhdistyksestä, avain- ja  aktiiviasiakkaat -työryhmän vetäjä Liisa Korppi Kouvolasta sekä Mia Tapiola Carealta.

LAPE Kymenlaakso –projektissa kaksi kärkeä

Projektipäällikkö Tarja Tammekas esitteli Lape-hankkeen Kymenlaakson toimenpidekokonaisuudet:
1)    matalan kynnyksen palvelut ja perhekeskustoimintamallin kehittäminen sekä 2) erityisen ja vaativamman tason palveluiden kehittäminen.

Kymenlaaksolainen perhekeskus sekä vanhemmuuden tuen, eropalveluiden ja maahanmuuttajaperheiden tuen toimenpidekokonaisuudet kehittävät matalan kynnyksen palveluja. Erityis- ja vaativamman tason toimenpidekokonaisuus puolestaan tuottaa palveluiden integraation ja yhteisen työn malleja sekä kehittää lastensuojelutyötä.

Työpajat innostivat

Tulevaisuutta ja perheiden hyvän arjen vahvistamista innovoitiin seitsemässä työpajassa tulevaisuuden muistelu -menetelmän avulla. Työryhmät työstivät vuoden 2021 Helsingin Sanomien otsikoista käsin, mitä palveluiden tuottamisessa on muuttunut, jotta työpajakohtaisten teemojen palvelut toimivat paremmin.

Työpajojen aihealueita olivat Perhekeskus, vanhemmuuden tuki, eropalvelut, maahanmuuttajaperheiden palvelut, sijaishuollon kehittäminen (lastensuojelulaitokset ja perhehoitajien tuki), perhetyö ja perhekuntoutus sekä lapsiperhepalveluiden yhteensovittaminen.

Lisätiedot: muutosagentti Ninni Taavitsainen, puh. 040 146 9323, ninni.taavitsainen(at)kotka.fi

Tilaa RSS-syöte
Tilaa uutiskirje

Tilaa sote- ja maakuntauudistuksesta tuorein tieto uutiskirjeenä sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje

Arkisto

Katso arkistosta jo lähetetyt uutiskirjeet ja muut aiemmat julkaisut

Siirry arkistoon

KYMENLAAKSON LIITTO

PL 35, 48601 KOTKA
Karhulantie 36 B
Toimisto on avoinna arkisin
Ma-Pe klo 9-15

MUUTOSTOIMISTO

Karhulantie 30,2krs
48600 KOTKA