• Etusivu
  • Uutiset
  • Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on yhteinen tehtävä

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on yhteinen tehtävä

Kouvolassa järjestettiin marraskuun alussa terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen valtakunnallisen kiertueen aluetilaisuus. Tilaisuuteen osallistuin noin 170 ammattilaista eri puolilta Kymenlaaksoa. Osallistujia oli kunnista, maakunnasta, järjestöistä ja sairaanhoitopiiristä.

”Tilaisuudessa syntyi todella hyvää, aktiivista ja välillä kriittistäkin keskustelua. Päivän paras asia oli tietysti se, että saimme koottua hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen monialaiset asiantuntijat yhdessä pohtimaan ”hyten” suuntaa Kymenlaaksossa”, toteaa Kymenlaakson monialaisen hyte-työryhmän puheenjohtaja Kirsi-Marja Karjalainen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä toimii Kymenlaakson sote-projektiryhmän alaisena.

Monialaisessa ja poikkihallinnollisessa yhteistyön kehittämisessä on Kymenlaaksossa työtä tehtävänä

Tilaisuudessa kuultiin puheenvuoroja niin paikallisilta kuin valtakunnallisiltakin tahoilta. Aamupäivän päätteeksi päästiin seuraamaan paneelikeskustelua ja samalla hieman testaamaan näkemyksiä Kymenlaakson hyte-työstä. Keskustelun teemana oli Hyvinvointi yhteisenä tehtävänä – strategialla tavoitteista totta.

”Yhteistyökysymyksissä oli kyllä hajontaa, eli tämän osalta meillä on hieman katsontaeroja. Itse näin, että hyte-työn monialaisuutta on vielä lisättävä järjestöjen suuntaan ja hyödynnettävä maakunnan muiden palveluiden asiantuntijuutta. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä onnistuminen edellyttää monien toimijoiden yhteistyötä kuten työllisyyden, koulutuksen tai osallisuuden edistämisessä”, Kirsi-Marja Karjalainen kertoo.

Suunnittelun sijaan enemmän konkretiaa

Iltapäivän ajan tilaisuuden osallistujat osallistuivat työpajoihin ja työstivät konkreettisia ehdotuksia. Näitä ehdotuksia Kymenlaakson hyte-työryhmä tulee ottamaan tueksi omaan työhönsä.

”Työpajat tuntuivat olevan useimmille päivän kohokohta. Osallistujat kokivat tulleensa kuulluksi ja päässeensä oikeasti vaikuttamaan hyte-asioihin, mikä meistä järjestäjistä oli tietysti erittäin merkittävä lopputulema”, Karjalainen sanoo.

Myös sote-projektiryhmän puheenjohtaja Jorma Haapanen peräänkuulutti omassa puheenvuorossaan, että Kymenlaaksossa tarvitaan hyte-työhön enemmän konkretiaa suunnittelun sijaan.

”Hyte-työryhmä on saanut Kymenlaakson sote-johdolta vahvan tuen edetä työskentelyssään työpajojen ehdotusten pohjalta kohti konkretiaa”, Karjalainen sanoo.

INFO: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on mahdollista ja tuottaa tulosta, kun sekä maakunnassa että kunnissa

  1. Strategia ohjaa toimintaa
  2. Hyteä johdetaan ja koordinoidaan
  3. Hytelle on olemassa rakenteet ja resurssit
  4. Päätösten vaikutuksia arvioidaan ennalta
  5. Väestön hyvinvoinnin tilaa seurataan ja siitä raportoidaan valtuustoille
  6. Yhdyspinnoista sovitaan maakunnan, soten, kuntien ja järjestöjen kesken
  7. Asukkaat osallistuvat

 

Mitä hyvinvointi on? Katso Kuntaliiton video hyvinvoinnin edistämisestä täältä.

Tilaa RSS-syöte
Tilaa uutiskirje

Tilaa sote- ja maakuntauudistuksesta tuorein tieto uutiskirjeenä sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje

Arkisto

Katso arkistosta jo lähetetyt uutiskirjeet ja muut aiemmat julkaisut

Siirry arkistoon

KYMENLAAKSON LIITTO

PL 35, 48601 KOTKA
Karhulantie 36 B
Toimisto on avoinna arkisin
Ma-Pe klo 9-15

MUUTOSTOIMISTO

Karhulantie 30,2krs
48600 KOTKA